Helsinki 1977, Helsinki 1993, Helsinki 2009 – mitä kuuluu suomalaisille taitoluistelijoille, jotka ovat edustaneet Suomea kotikilpailuissa.

Kristiina Wegelius

Pekka Leskinen

Luonnonjäiltä Kuopiosta aina maailman huipulle asti noussut Pekka Leskinen pisti parastaan vuoden 1977 EM-kotikisoissa. Vielä tuolloin luistelluista pakollisista kuvioista Leskinen saavutti hienosti pronssia ja oli kolmas myös lyhytohjelman jälkeen. Lopulta hän sijoittui Helsingissä viidenneksi.

– Ne olivat hienot, hyvin järjestetyt kilpailut. Olin ollut jo aiemmin 10 parhaan joukossa, mutta kun kuvioista tuli mitali, tuntui, että nyt on jotain konkreettista taskussa. Se oli varmasti itselleni se kohokohta, kuten kaikki kisojen onnistumisetkin, Leskinen muistelee.

Leskisen ura kilpailevana taitoluistelijana päättyi juuri vuoteen 1977, mutta taitoluistelu on säilynyt osana hänen elämäänsä tähänkin päivään saakka. Hän toimii kontrollerina, ylituomarina ja tuomarina ISU:n mestaruuskilpailutasolla sekä Suomessa kansallisella tasolla. Leskinen nähtiin tuomaroimassa SM-kisoissa heti seuraavana vuonna lopettamisensa jälkeen. Into lajitoimintaan kumpuaa halusta jakaa luistelijoille oikeita, hyvin argumentoituja arvosanoja suorituksista.

– Kun aloitin tuomarina, tuomarointi oli vielä paljon kehittymässä ja silloin käytössä oli vielä pistearviointi. Halusin näyttää omilla pisteilläni, mitä mieltä olin kustakin suorituksesta. Ja jos joku rupesi sitä arvostelemaan, niin minulla oli omasta mielestäni hyvät perustelut valinnoilleni. Ajattelin, että koska olen saanut urallani paljon oppia, halusin antaa siitä myös takaisin.

Ei ole poissuljettua, että Leskinen toimisi kontrollerina, ylituomarina tai tuomarina myös tammikuun 2023 EM-kisoissa Espoon Metro Areenalla. Hän muistuttaa, että kansainvälinen luisteluliitto ISU suorittaa ensin arvonnan, jonka perusteella katsotaan mitkä maat saavat tuomarin kisoihin. Sen jälkeen päätetään, ketkä tuomarit lähtevät kilpailuihin.

Leskinen kehottaa Suomen EM-edustajia luottamaan itseensä hienolla hetkellä ja ennen kaikkea nauttimaan ainutlaatuisesta kokemuksesta kotikisoissa.

– Ne ketkä pääsevät kisoihin ovat valmiita paketteja. Kaikki suomalaiset harjoittelevat nykyään todella hyvin hienoissa olosuhteissa. Tärkeää on nauttiminen siitä suorituksesta. Ennen suoritusta tietysti jännittää, mutta täytyy olla siinä hetkessä ikään kuin muussa maailmassa, kun musiikki alkaa soimaan. Sen jälkeen, kun on tehnyt kovasti töitä ja toivottavasti onnistunut, voi nauttia siitä täällä Suomessa. Sellaiseen ei varmasti pysty samalla tapaa missään muualla järjestettävissä kisoissa.

Kristiina Wegelius

Suomalaisen taitoluistelun ykköstähtenä 1970- ja 1980-lukujen taitteessa loistanut Kristiina Wegelius avasi arvokisauransa ikimuistoisella tavalla vuonna 1977, kun hän pääsi näyttämään taitojaan kannustavan kotiyleisön edessä Helsingin EM-kisoissa. 

Tuolloin lempinimellä “Tintti” tunnettu Wegelius oli vasta 16-vuotias taitoluistelulahjakkuus, joka eteni askel kerrallaan urallaan. Menestys SM-tasolla oli poikinut paikan EM-kisoissa, jotka olivat nuorelle naiselle unelmien täyttymys. 

Nyt, noin 45 vuotta myöhemmin Wegelius sanoo, ettei osannut kunnolla käsittää kotikisojen magiikkaa ennen niiden käynnistymistä. 

– Se oli aikamoista ruljanssia ja menoa. Paikalla oli ihmisiä ja mediaa. Se oli sellainen dream come true-elämys. Piti nipistää itseään ja miettiä, onko tämä totta, Wegelius naurahtaa. 

Kotikisat lukeutuvat hänen uransa merkittävimpiin kilpailuihin yhdessä Lake Placidin olympialaisten (1980) ja Helsingin MM-kotikisojen (1983) kanssa. Niihin MM-kisoihin loppui myös Wegeliuksen ura. Hetkessä oli symboliikkaa, kun Wegelius sai päättää uransa kaupungissa, jossa oli syntynyt ja kasvanut. 

Kilpauransa päätyttyä Wegelius työskenteli vielä kymmenen vuoden ajan Disney on Ice -jääshow’ssa. Niiden vuosien jälkeen hän asettui Kanadaan, jossa on viihtynyt perheineen tähänkin saakka. Quebec Cityssä jo yli 25 vuotta asunut Wegelius oli muuttanut Helsingistä Coloradoon jo ennen vuoden 1977 EM-kotikisoja valmentaja Carlo Fassin oppien perässä. Sen jälkeen hän on asunut ulkomailla. 

Aikaa hän viettää edelleen jäällä Quebeckissäkin. Wegelius työskentelee taitoluisteluvalmentajana ja -koreografina tehden yhteistyötä monien valmentajien kanssa. 

– Se on ihan DNA:ssa. Kovasti sitä yrittää vähentää, koska olen yhä kaiket päivät jäällä. Teen sitä vieläkin kokopäiväisesti, mutta paljon omien aikataulujen mukaan, jotta aikaa jää myös perheelle. Ihan oikealle alalle näköjään päädyin, hän toteaa. 

Espoossa tammikuussa 2023 järjestettävissä taitoluistelun EM-kilpailuissa Wegelius neuvoo suomalaisluistelijoita ottamaan kaiken ilon irti kotiyleisön kannatuksesta ja ammentamaan siitä voimaa suorituksiin. 

– Kotikisoissa on oma pieni ekstrapaineensa, mutta toisaalta siitä saa niin upean energian. Nauttii siitä ja ottaa sen kaiken kannustuksen vastaan, jota ei välttämättä muualla maailmassa saa. Se on niin ainutlaatuista ja upeaa, että se kyllä kantaa eteenpäin. Muistaa sen, että suomalaiset ovat kannustamassa sinua.